2018. október 24., szerda

Kapisztrán Szent János,a tábori lelkészek és a Magyarországi Katonai Ordinariátus védőszentje.

Az 56-os hősökre emlékezve ne feledkezzünk el Kapisztrán Jánostól se, ki a törökkel szállt ugyanúgy szembe, mint az 56-os bátor magyarok, s ma 562 éve tért meg teremtőjéhez.

„A papot arra rendelték, hogy másokat gondozzon, de saját élete példájával kell megmutatnia az embereknek, hogy miként éljenek az Úr Egyházában.” (Kapisztrán János)

EMLÉKEZVE ARRA, AKI HA KELLETT, AKKOR A FESZÜLETET KARDRA, A CSUHÁT PÁNCÉLINGRE CSERÉLTE

Az 1956-os megemlékezések gyertyafényében ne feledkezzünk meg egy talján hősről, akinek a neve: Giovanni da Capestrano, akit mi Kapisztrán Jánosként ismerünk.

562 esztendeje, ezen a napon tért meg Teremtőjéhez. Kapisztrán barát, aki ugyan nem magyarnak született, de magyarként halt meg.†
Méltán lett szent, méltán lett példakép.


Azok, akik az Úr oltárához vannak rendelve, fényként világítsanak, és az erkölcsi feddhetetlenség tiszteletreméltó példájával járjanak elöl, kerüljék a bűnök minden szennyét és tisztátalanságát. Erényes életük által legyenek saját maguk és embertársaik számára a föld sója, tetteik ragyogó fényességével a világ világossága, és világítsák meg mások életét, hiszen isteni tanítónk, Jézus Krisztus nemcsak apostolainak és tanítványainak, hanem az ő összes utódainak és a papoknak is mondta: Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, és az emberek eltapossák (Mt 5, 13).




        Köszönet a megemlékezésért Zetényi-Csukás Ferencnek a Horthy Miklós Társaság elnökének







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése