2018. szeptember 5., szerda

A keresztény út mint terápia

„Az én országom nem e világból való.” Jn 18,36

A krisztusi út követésének leegyszerűsített lényege, hogy a külső világban való élet fokozatosan kiegészüljön a belső világ felfedezésével, hogy a kettő tökéletes harmóniában eggyé váljon. A Biblia elmélyült tanulmányozása, a szentmisén való részvétel, a gyónás és a szentáldozás ezt a hosszú és nehéz folyamatot segítik, és természetesen messze túlmutatnak ezen, hiszen nem csak a lelki egészség, hanem mindenekelőtt az üdvösség eléréséért adattak számunkra, s valójában ebből fakad, hogy minden helyzetben erőt meríthetünk belőlük.

A befelé-fordulás azonban nem lehet időszakos, arra kell törekedni, hogy folyamatos legyen. Ezt a fokozatosan állandósuló belső ima (meditatív ima) teszi lehetővé. A közhiedelemmel ellentétben az ima nem csak szóbeli, és nem csak kérés lehet. Az ima fokozatait és fajtáit kiválóan foglalta össze Müller Lajos, jezsuita szerzetes:

„A rendes ima tartományába tartozik a szóbeli ima, elmélkedés (meditáció): egyszeri elmélkedés, sorozatos elmélkedés, szövegelmélkedés, elmélkedő lelkiolvasás, képzeletelmélkedés, aktív kontempláció (szemlélődés), Isten jelenlétének gyakorlata, röpimák, lelkiolvasás. A rendkívüli, misztikus ima pedig a passzív kontempláció, szemlélődés.”

Amennyiben egy hívő elkezdi kitartóan járni ezt a belső utat, rövidesen arra fog eszmélni, hogy a külső életében is változások indulnak el, mintegy önmaguktól. Ilyenkor jellemző, hogy általános kiegyensúlyozottságot, belső nyugalmat tapasztal, melyből a gyakorlással arányosan egyre nehezebben lehet kibillenteni. A pánik, düh, harag, idegesség, szorongás és a stressz fokozatosan elhalványul, és nem tudja olyan erővel magával ragadni az embert, mint régebben. A gyakorló emberi kapcsolatai is letisztulnak, máshogy kezd hozzáállni az emberekhez.

A keresztény ember életének minden nehézségében kifogyhatatlan erőforrásra lelhet Jézus Krisztus és a Szentek életében. Utat mutatnak, hogy a nehézségekben miként kell helytállnunk. Ez a megközelítés terápiás lehetőségeket is nyújt, ha ismerjük a szentek életet és egy adott probléma kapcsán egy szentet kiválasztva elemezzük a mindennapi vagy rendkívüli helyzetekben mutatott helytállását, hozzáállását, az általa megvalósított benső lehetőségeket, amelyek számunkra itt és most is nyitottak és megvalósíthatóak. Ez természetesen Krisztus életére is vonatkozik, aki a legfőbb minta e tekintetben is.

Forrás: kereszteny-pszichologus.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése