2019. február 2., szombat

Urunk bemutatása Gyertyaszentelő Boldogasszony

Ezen a napon arra emlékezünk, hogy Szűz Mária Jézus születése után 40 nappal bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.

Mózes törvénye szerint felvitték őt Jeruzsálembe, hogy bemutassák az Úrnak, amint az Úr törvényében meg van írva: ,,Minden elsőszülött fiúgyermek az Úrnak legyen szentelve' [Kiv 13,2.12], és hogy áldozatot mutassanak be, amint az Úr törvénye mondja: ,,Egy pár gerlicét vagy két galambfiókát' [Lev 12,8]. Jelen volt az agg Simeon is, aki Jézust a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte. Innen ered a gyertyaszentelés szokása.

A szentelt gyertya, mint Jézus Krisztus jelképe az egyik legrégebbi szentelmény. A szentmise a gyertyák megszentelésével kezdődik, és a gyertya a keresztelésig az újszülött mellett világított. A néphit szerint a gyertya a születéstől a koporsóig elkísérte az embert, így gyertyát gyújtottak pl. az újszülött mellett, de a súlyos beteg mellett szintén.

Jeruzsálemben már a IV. századtól kezdve ünnepelték ezt a napot, és a II. vatikáni zsinat óta az Úr ünnepeként tartják számon. 

Forrás: Etalon Kiadó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése