2013. június 14., péntek

Memmingenben, igazi templomban, igazi szentmisén

Tavaly nyáron ritka élményben volt részünk: németországi utunk alkalmával, a nagy nyugati civilizáció óceánjában valódi vasárnapi szentmise után kutatva megtudtuk, hogy tartózkodási helyünkhöz egész közel részt vehetünk régi rítusú szentmisén az Allgäu-i Memmingen-Amendingenben.

Memmingen az FSSPX (X. Szent Piusz Papi Testvérület) egyik állomáshelye. A város szélén elhelyezkedő ipartelepen, egy korábbi bevásárlóközpont helyén sikerült a közösségnek telket vásárolnia, amelyre 1999-ben fel is építettek egy igazi katolikus ízlésről tanúskodó, számomra gyönyörű templomot, neoromán stílusban, Szent József tiszteletére. Az épület elhelyezkedése (ha nem is szándékosan) szimbolikus: a XXI. század minden ipari leleménye megtalálható szomszédságában a hatalmas autószerelő-komplexumtól a különféle üzemekig, így a telek kis sziget nem csupán a katolikus világban, de a polgári társadalomban is.

(Mindenképpen érdemes megnézni az alábbi panoráma-felvételeket.)

Talán csak a turista ill. a vendég elfogultsága teszi, mi mégis úgy éreztük magunkat, mintha hazaérkeztünk volna. A templom és környezete szépen rendezett, közelében parkoló és kellemes füves terület. Belső berendezése álmaink mai katolikus templomát idézi: igényes, míves, minden tekintetben kidolgozott, egyszerűen szép. Az olcsóságnak vagy spórolásnak nyoma sincs. 

A templom főoltára.

A szentmise előtt gyóntatás. Nálunk sokfelé már ez is kuriózumnak számít, tisztelet a kivételnek. A hívek mindegyike tisztességes öltözetben, férfiak, nők és gyermekek kivétel nélkül ünneplőben. Talán csak épp a két turista lógott ki a sorból... A templom tele volt. Zömmel fiatalok és nagycsaládosok töltötték meg, kismama is volt néhány, és nem egy 4-5 gyermekes családot láttunk. Mindenki előtt énekeskönyv.

Fény a sötétben
  
A gyertyát gyújtó ministráns kezében ultramodern, gombnyomásra működő gyújtó/koppintó. Ilyet még nem is láttam. Szkóla nincs, a szertartás zenei részét a kántor egyedül irányítja. Sok népének. Gregorián csak az ordinárium, s természetesen a pap részei. Így zenei tekintetben az ottani szentmise nem különbözött egy hazai Szent vagy Uram-os misétől. S mégis...

Az Asperges külön szertartás a szentmise előtt, melyet követően a pap visszavonult a sekrestyébe, s csak kis idő múlva kezdte a szentmisét. Mindenki úgy viselkedik, ahogy a templomban kell(ene), a közösen kifejezett ősi hit előhozza és fenntartja a közösen megtett gesztusokat.

Mindenki énekel, a templom zeng a hívek énekétől. (A szertartás után egy kedves érdeklődő közölte, hogy két énekeskönyvet használnak párhuzamosan, jelen sorok írója a kifüggesztett számok alapján ezért nem talált meg egyetlen éneket sem az idetévedt hívek számára kitett énekeskönyvben...) Még a gyermekek is fegyelmezettebbek az itthoniaknál.

Katolikus templom...

A szentmisén a hagyományos katolicizmus minden külsősége megjelent, a nők fedett fejétől a ministránsok rendezett mozgásáig. Áldozás természetesen térdelve. Boldogság.

A templom előterében nagy könyves stand, rajta a legfontosabb tradicionalista irodalom, több új mű, szentképek, rózsafüzérek. Szórólap, mely a Testvérület (nem koedukált!) oktatási intézményeit népszerűsíti. Most kezd fájni a szívem. Nekünk is kellene egy ilyen iskola!



Maradnánk még, de vége. Mennünk kell. Te Deum laudamus...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése