2013. június 18., kedd

Helyzetkép 2013-ból, avagy egy tradicionalista szempont


Egy ember, egy nagyon módos, igen gazdag ember elhatározza, hogy embereket gyűjt maga köré. Célja: minél több ember rokonszenvét megnyerni, tömegek barátságát megszerezni. Anyagi forrásai bőségesek, így hozzálát a feladathoz. Kamrájából előhozat mindent, mi szem-szájnak ingere, s nagy vendégségeket csap. Persze, hogy a földi jók e garmada sok embert vonz, és hősünk egyre több barátot szerez. Hősünk ugyanis elég intelligens ahhoz, hogy tudja: ha száraz kenyérrel és átlagon aluli süteménnyel próbálná a csalogatást, az nem sok eredménnyel járna.

Isten elküldte egyszülött Fiát, hogy megmentse, ami elveszett. Krisztus ránk hagyta szentségeit, amelyek bőséges kegyelmet közvetítenek. Az apostolok missziós megbízást kaptak, hirdessék Isten igéjét az egész földkerekségen, hogy Istennek e csodás ajándékait mindenki élvezhesse. Eltelt "néhány év", és oda jutottunk, hogy a kezdeti koncepció elsikkadni látszik, a kamrából Isten csodás ajándékai helyett csak egy-egy száraz kenyérdarab kerül elő. (Sokszoros tisztelet a kevés kivételnek...!)

Nem is értem, hogyan tudnak egyesek ezzel a ma minden téren tapasztalható puritanizmussal érvelni?! Hiszen van abban valami láthatatlan, mégis érzékelhető húzóerő, amikor egy apáca (szemét rontva, hátát kínozva, ujjait fárasztva) hosszú órákat tölt egy oltárterítő vagy egy kazula kihímzésével, hiszen "szeretem a te házad ékességét és dicsőségednek lakóhelyét". Vagy abban, ahogyan egy szerzetes hosszú éveket szán arra, hogy egy templom tölgyfa padjait kifaragja, hogy azok évszázadokig hirdessék Isten végtelen fölségét és határtalan szépségét. S ha e húzóerő sok-sok megnyilvánulása egy templomban összeadódik, nagy dolgok jönnek létre az egyszerű hívő szívében. Egyik kislányom talán két esztendős sem volt még, amikor a debreceni Szent Anna székesegyház egyik kápolnájába megérkezve, feltekintett a díszes barokk mellékoltárra, és azt mondta: "Ó...!" Ezt a gyermeki rácsodálkozást, ezt az őszinte, Istenhez kiáltó elismerést, a léleknek e könnyed felemelkedését veszítjük el, ha mindenben és mindenütt csak az egyszerűt, hadd ne mondjam "lebutítottat" találjuk. Mert ma az egyszerűség banalitást jelent, amolyan "borjú az új kapura" félét.



Nemrég egy elismert magyar áldozópap írásában azt olvastam, hogy a tradicionalizmus puszta formalizmus, a tartalmatlan formákhoz való ragaszkodás. De honnan tudja, az, aki belülről sosem volt tradicionalista, hogy e formák tartalmatlanok? Mert kívülről annak látszanak?

Miért nevelik bele az ember fiába már kisgyermekkorában, hogy ha találkozik valakivel, annak köszönni illik? Ez nem puszta formalizmus, tartalom nélküli rítus? S ha egy köszönés önmagába tiszteletet fejez ki, s a köszönés elmaradása súlyos tiszteletlenség, sőt, sértésszámba megy, miért gondolják sokan, hogy a tartalommal csordultig megtöltött (!!!) formák értelmetlenek és fölöslegesek? Hiszen egész életünk mélyértelmű formákból áll.

Persze a korszellem mindenhová behatol. Ezért talán kár is Don Quijote de la Mancha módjára harcolni ellene. Családunkban, közvetlen környezetünkben azonban el kell vetni azokat a magokat, amelyek az idő múlásával gyümölcsöt hoznak. Nem színtelen és ízetlen, fanyar portékát, hanem olyat, amely szívünket szüntelenül Istenhez emeli, s amely ilyenformán Isten jelenlétének lesz állandó biztosítéka.

Végül álljon itt a fentiek bizonyítására az USA-beli Szent Gergelyről és Szent Ágostonról nevezett bencés Oratórium (Oratory of Ss. Gregory & Augustine) néhány fényképe. Az oratorium weboldalán egyébként is érdemes körülnézni, remény és öröm tölti el a meg nem értett magyar tradicionalista szívét... Mi most a kápolnáról és a liturgikus ruhákról készült fotókat emeljük ki. Sokatmondó, hogy az oratóriumot a tradícióhoz közel álló Raymond Leo Burke bíboros (2008-ig St. Louis-i érsek, jelenleg az Apostoli Szignatúra prefektusa) idejében hoz(hat)ták létre. Ó, ha legközelebb azok a pápaválasztó cédulák e név megsemmisülése által árasztanának fehér füstöt a sóvárgó katolikus világra...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése