2011. június 2., csütörtök

Ez most komoly???

Koch bíboros jobb oldalon
Napokkal ezelőtt jelent meg az a cikk a Magyar Kurír katolikus hírportálon, amely a Summorum Pontificum pápai motu proprio kapcsán rendezett római konferencián elhangzottakról számol be.

Ezek szerint a nemrégiben a Hittani Kongregáció tagjává kinevezett Kurt Koch bíboros, aki Walter Kaspert követte a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanács elnöki székében, a következőket nyilatkozta: "XVI. Benedek nagyon jól tudja, hogy hosszú távon nem állhatunk meg a 'tridenti' rítus és a novus ordo (a római rítus rendkívüli és rendes formája) együttélésénél, hanem a jövőben az egyháznak természetes módon egy, közös rítusa kell, hogy legyen."

Nagyon kellemetlen, hogy úgy tűnik, mintha a bíboros a Szentatya hivatalos nyilatkozatainak mondana ellent. Azt sugallja, hogy XVI. Benedek csak álcázza valódi szándékait, amelyek nem a római rítus két formájának együttélését képzelik el, hanem valami mást, amelyet még titokban tart. A motu proprio felkínálja a hívek számára a római rítus régi formáját, nem gondolhatunk tehát arra, hogy XVI. Benedeknek hátsó szándékai lennének.

Még várjuk a visszhangokat...


1 megjegyzés:

  1. Szerintem ezt nem kell föltétlenül hátsó szándékként vagy leleplezésként értelmezni, többen is szóba hozták már, hogy a természetes fejlődésnek alighanem ez kell legyen az útja, és a szentatya maga is tett ilyen értelmű megjegyzéseket több helyütt is (nem a Summorum pontificumban). A "XVI. Benedek pápa és a szent liturgia" c. konferenciaanyagban például szó van erről több helyütt is.

    VálaszTörlés