2012. április 14., szombat

Alsóváros nincs nyitva többé...

Úgy tűnik, e szép oltár előtt ezentúl nem imádkozhatunk

Sajnálattal tudatjuk, hogy Szeged-Alsóváros ferences közössége 2012. április 1-én, Virágvasárnap összehívott rendkívüli házi-káptalanja döntésének értelmében a szegedi régi rítusú közösség nem végezhet többé szertartásokat a gyönyörű -a barokk korban átalakított- gótikus templomban.

Az okok:
1. A közösségünk által használt olvasóállvány, amely mellől Ervin atya prédikálni szokott, nem kerül vissza pontosan az eredeti helyére, ezért a mikrofonokkal (amelyek akusztikailag precízen az állvány eredeti helyzetéhez vannak igazítva) mindig gond van. 

2. A virágvasárnapi körmenetes ill. passiós szentmise elhúzódása miatt a plébánia elsővasárnapi szentségimádása jelentős késéssel kezdődhetett csak meg, ez pedig a hívek felháborodását vonta maga után.

Idézet Ervin atya válaszleveléből:
"Ezúton szeretném kifejezni elsősorban Neked, Kedves Plébános Atya, majd minden alsóvárosi ferences testvérnek és a templom kiszolgáló személyzetének mélységes hálámat az elmúlt időszakban mutatott segítőkészségért és kedvességért. Ezt bizton mondhatom minden egyes hívünk nevében. Valóban példamutató, igazi ferences erény volt a mi kis közösségünk befogadása; remélem, fogunk találni még egy olyan helyet, ahol ilyen tisztelettel, ilyen nagylelkűen bánnak velünk. Elnézést, ha bosszúságot vagy fölfordulást okoztunk volna, biztosíthatlak, hogy ezt nem szándékosan tettük."

Utolsó szentmisénk május első vasárnapján lesz az alsóvárosi ferences templomban, addig is helykeresőben vagyunk...

3 megjegyzés:

  1. Egyszerre nevetséges és szomorú az őszinteség ilyen hiánya... Elképzelem a felháborodottan szentségimádó novus ordo híveket, vagy hogy nem lehet az ambó helyét egy darab szigetelőszalaggal megjelölni. Nem baj, majd jön a piuszos kiegyezés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves marcel,

      nagyon sokat köszönhetünk a ferences atyáknak, akik 3 éven keresztül befogadtak bennünket. Minden vasárnap misézhettünk náluk, kulcsot adtak a templomhoz, soha semmiféle megjegyzésük nem volt, felajánlásunkat, hogy hozzájárulunk a költségekhez (villanyszámla stb.) nem fogadták el, a régi rítusú szentmisét az augusztusi országos nagybúcsú programjába is beiktatták.

      Ennek a történetnek itt most vége van, nekünk jó volt eddig őnáluk, de teher semmiképpen nem szeretnénk lenni a vállukon.

      Miért, ezzel kapcsolatban mit vársz a piuszos kiegyezéstől?

      Törlés