2011. május 19., csütörtök

Támogatjuk a hagyományos rítusokat


Az amerikai New Liturgical Movement felhívására, a 2007-ben kiadott Summorum Pontificum motu propriohoz megjelent instrukció, az Universae Ecclesiae közvetlen következményeképpen, alapítványunk is támogatja minden törvényes tradicionális rítus szabad és széleskörű használatát.
Magyarországon elsősorban az ún. esztergomi rítus sajátos szépségére szeretnénk felhívni a figyelmet, amely a Magyar Katolikus Egyház saját liturgiája volt évszázadokon keresztül, nemzetünk egyedülálló, sok tekintetben művészi, költői kincse.
A róla szóló irodalom egyre gazdagabb. Ajánljuk elolvasásra Dobszay László Az esztergomi rítus c. népszerűsítő könyvét, valamint a könnyebben hozzáférhető Éneklő Egyház népénektár liturgikus énekeket tartalmazó részét, amelybe sok tradicionális esztergomi elem is került. Hasonlóképpen történt a gödöllői premontreiek által kiadott Graduale Hungaricum esetében is. A Magyar Egyházzenei Társaságnál beszerezhető, a Szent Ágoston Liturgikus Megújulási Mozgalom által kiadott kis zsolozsmakötetek szintén az esztergomi zsolozsma rendjét, dallamait és szövegeit követik. Hozzáférhető a MTA Zenetudományi Intézetének kiadásában a Musicalia danubiana sorozat, benne az esztergomi liturgikus könyvek facsimile kiadásai: Graduale Strigoniense (Esztergomi graduale), a Missale notatum Strigoniense (Esztergomi kottás misszále) és a Breviarium notatum Strigoniense (Esztergomi kottás zsolozsma).

Sokat megtudhatunk az esztergomi rítusról a Szent Mihály Laikus Káptalan (Capitulum Laicorum Sancti Michaelis Archangeli) honlapjáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése